6 Mayıs 2011 Cuma

DÖRT YANI DENİZLERLE ÇEVRİLİ ÜLKEMİZ

Denizler için en anlamlı anma

Abdurrahman GÖK-Özgür Gündem(06.05.2011)
 















Deniz Gezmiş ve arkadaşları bugün idam edilişlerinin yıldönümünde anılacak. Kürt siyasi hareketi ile demokrasi güçlerinin bugün kurmuş olduğu mücadele ittifakı, Denizler için en anlamlı anma oluyor

FİKİRLER BUGÜN HAYAT BULUYOR

Deniz Gezmiş'in 39 yıl önce işaret ettiği "İki kardeş unsur, birinci kurtuluş savaşını müştereken başarmışlardır. İkinci bağımsızlık savaşını da müştereken başaracaklardır" öngörüsü bugün Kürtler ile Türkiye demokrasi güçlerinin kurdukları "Demokratik Ulus" fikriyle adeta hayat buluyor.

ÖZGÜR BİRLİKTELİK KURULUYOR

Mustafa Yalçıner, Deniz Gezmiş'in 39 yıl önce ortaya koyduğu fikirlerin bugün önemli bir duruma geldiğine dikkat çekerken, Kızıldere katliamının tek kurtulanı olan Ertuğrul Kürkçü ise, "Deniz Gezmiş'in işaret ettiği, 'iki halkın özgür birlikteliği' şimdi yeniden kuruluyor" dedi.



68 kuşağından bugüne ‘Demokratik Ulus’ inşaası

Deniz Gezmiş ve arkadaşları idam edilişlerinin yıldönümünde bugün anılacak. Kürt siyasal hareketi ile Türkiye demokrasi güçlerinin 12 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerinde ortak hareket etme kararı, Deniz Gezmiş’in 39 yıl önce işaret ettiği birlikteliği ileri bir aşamaya taşıyor. Gezmiş’in mahkemede yaptığı savunmada “İki kardeş unsur birinci kurtuluş savaşını, müştereken başarmışlardır. İkinci bağımsız savaşını da müştereken başaracaklardır” sözü, tartışmaları devam eden “Demokratik Ulus” fikriyle hayat buluyor.

12 Mart 1971 askeri darbesi ve sonrasında yaşanan ölümler Türkiye Devrimci Hareketi açısından büyük önem arz ediyor. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın içerisinde yer aldığı THKO, Mahir Çayan’ın önderlik ettiği THKPC ve İbrahim Kaypakkaya’nın önderlik ettiği TKP/ML TİKKO örgütleri, Türkiye’de tüm farklılıkların kardeşçe bir arada yaşamı için mücadele etti. Canlarını ortaya koyan devrimciler, Kızıldere’de, idam sehpalarında ve işkencelerde birer birer katledildi. Mahir Çayan 30 Mart 1971’de Kızıldere’de 9 arkadaşı ile birlikte; “Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği” diyen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 6 Mayıs’ta Ankara’da; “Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkı vardır” diyen İbrahim Kaypakkaya 18 Mayıs 1972’de Diyarbakır zindanında katledildi. Deniz Gezmiş’in idam edilmesinden 39 yıl sonra inşa edilmeye çalışılan “Demokratik Ulus” fikri; Denizlerin, Yusufların, Mahirlerin, Kaypakkaya’ların işaret ettiği birlikteliği ileri bir aşamaya taşıyor. Bu da Gezmiş’in savunduğu “Demokratik Ulus” mayasının tuttuğunu gözler önüne seriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder